Kirsi Neuvonen: Kuusimetsä. 2013, etsaus, akvatinta, kuivaneula, kopiosyövytys, 70ed.

Kirsi Neuvonen: Kuusimetsä. 2013, etsaus, akvatinta, kuivaneula, kopiosyövytys, 70ed.

Kuka olet, mistä tulet?
Olen Kirsi Neuvonen, taidegraafikko ja kuvataiteilija.
Olen syntynyt Keuruulla. Lahden Taidekoulusta valmistumiseni jälkeen olen asunut vuodesta 1984 lähtien Jyväskylässä.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Lähdin vuonna 1976 Savonlinnan Taidelukioon tavoitteenani löytää reitti kuvittajan tai tekstiilisuunnittelijan ammattiin.
Opettajat sekä Savonlinnassa että Oriveden Opistossa kuitenkin kannustivat minua enenmmän vapaan taiteilijan polulle kuin suunnittelijaksi tai kuvittajaksi.
Hain opiskelupaikkaa Lahden Taidekoulusta ja minut hyväksyttiinkin 10 taideopiskelijan joukkoon vuonna 1980.

Olet tunnettu siitä, että etsit jatkuvasti uutta sekä tekniikan että sisällön puolella. Mistä aiheista olet tällä hetkellä kiinnostunut ja oletko viime aikoina kokeillut tai suunnitellut kokeilevasi uusia grafiikan tekniikoita teoksissasi?
Olen painottanut vähän kerrassaan enemmän viivan roolia teoksissani. Muutos on hienovaraista, sillä rinnan teknisten muutoksen kanssa tapahtuu aina teosten aiheiden valikointi. Valitun tekniikan tulee tukea aihetta ja taiteilijan omaa käsialaa. Olen tehnyt viime aikoina hiusaiheisia teoksia, joissa olen käyttänyt värillistä etsausviivaa usella eri laatalla. Näin saan teoksiin elävän hiuskuontalon ja hieman kolmituloittetisuuden vaikutelmaa. Tein alkuvuodesta värigraafikon roolista pienoisen irtioton ja pelkistin teosten värimaailman ruskean ja mustan sävyihin. Teosten kerronnaillisuus ja aiheet pysyivät samoina, mutta muutos tuntuu suurelta. Uskon että jatkan kokeiluija sävygrafiikan parissa. Uusin kokeiluni on ollut piirtäminen laatalle vahaliidulla, joka on tarkoitettu nahan, kiven ja esim merikonttien merkkaamiseen. Liidulla olen saanut tehtyä vapaata viivaa laatalle, joka näkyy valkoisena piirrosjälkenä valmiissa vedoksessa.
Tulevaisuudessa uskon kokeilevani enemmän vesiliukoisia metalligrafiikan värejä ja mahdollisesti jos aikaa riittää niin teen niillä jotain kokeiluja tai monotypiavedoksia.

Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?
Tehtyäni lähes vuoden ajan suurikokoisia teoksia, teen tällä hetkellä pienempiä teoksia. Olen vuodesta 2007 lähtien tehnyt bambi-aiheita ja täydennän sarjaa nyt muutamalla teoksella pitkästä aikaa. Seuraavaksi teen Oriveden Purnun kesänäyttelyyn muutaman hiusteoksen täydentämään vuoden vaihteessa valmistuneita Tunnetiloja ja Sisarsarja teoksia.

Mistä saat inspiraation työhösi?
Useimmin jokin tekninen lähetymistapa innoittaa uusiin teoksiin tai aiheisiin. Toinen reitti inspiraation äärelle on jokin mielikuva tunnelmasta, jonka haluan luoda tulevaan näyttelyyn. Kuljeskelen ajatuksissani tulevassa näyttelytilassa ja mietin teosten keskinäistä vuoropuhelua. Kun saan ajatuksen että, jokin tietty tunnetila vetää minua puoleensa, ryhdyn keräämään aineistoa teoksiin ja tekemään valintoja lopullisiksi aiheiksi. Yksi merkittävin asia alkuvaiheessa on miettiä teoksen koko, sillä koon hahmottaminen on sommittelun ja värien kannalta oleellista. Minua inspiroi ajatus valmiista näyttelystä, joka on yksi suuri ja muuttuva tarina monella eri lähestyistavalla.

Mitkä viimeaikaiset taidekokemukset ovat jääneet mieleesi?
Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyt ovat toistuvasti jaksaneet yllättää. Viime kesäinen näyttely oli upea kokonaisuus taiteilijoiden ja heidän teostensa ripustusten rinnastusten vuoksi.

Nimeä muutama itseäsi eniten innoittanut taiteilija…
Palaan aina taidehistoriaan, Giotto, Piero della Francesca, Fra Angelico.
Taidegrafiikan puolelta opiskeluajan jälkeen eniten vaikuttivat nykytaiteilijoista Outi Heiskanen ja Hemtrud Nyström.
Nykyisin vaikutun mistä tahansa teoksesta tai tekijästä, joka on saanut oman materiaalinsa haltuun ja toteuttanut jotain visuaalisesti kaunista ja tai ajatuksia herättävää. Rakastan erilaisten materiaalien pintastruktuureja ja pyrin läytämään toisten taiteilijoiden teoksista jotain joka saa minut yrittämään etsiä tapoja toteuttaa struktuureja metalligrafiikan keinoin.

Kirsi Neuvonen: Läsnä. 2014, etsaus, akvatinta, 70ed.

Kirsi Neuvonen: Läsnä. 2014, etsaus, akvatinta, 70ed.