Jari Järnström, Mielentila, 2014, akryyli ja öljy kankaalle, 180 x 180 cm

Jari Järnström, Mielentila, 2014, akryyli ja öljy kankaalle, 180 x 180 cm

Kuka olet, mistä tulet?
Olen kuvataiteilija, taidemaalari sekä taideaineiden opettaja. Olen syntynyt Lahdessa 1960.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Taiteilijaksi päätin tulla kun olin 10 vuotta. Päätöksen vaikutti innostava kuvaamataidon opettaja ja se että lapsuuden kotikadulle (Kevätkatu Lahdessa) rakennettiin taiteilijatalo. Näistä ateljeetalon taiteilijoista tuli esikuviani. Olen ihan lapsesta asti piirtänyt paljon ja viihtynyt yksikseni. Lukion jälkeen opiskelin Oriveden opiston kuvataidelinjalla ja sen jälkeen vuoden Kankaanpään taidekoulussa. Kuvataideakatemiassa opiskelin 1984–1988 sekä jatkoin siellä maisteriopinnoissa 2001–2003. Opinnot sekä vahva oma kipinä ajoi minut kuvataitelijaksi.

Useissa maalauksissasi pääosassa on ihminen, johon on yhdistetty abstrakti tausta, mutta olet maalannut myös mm. maisemia. Mistä aiheet teoksiisi tulevat?
Ihminen tuli maalausteni keskeiseksi aiheeksi silloin kun useiden vuosien tauon jälkeen aloin taas säännöllisesti piirtää croquis-piirustuksia elävästä mallista. Ihminen aiheena on minua kiinnostanut jo lähes 20 vuotta. Abstrakti kuvailmaisu kiinnostaa myös minua mutta pelkästään abstraktimaalaus ei minulle riitä vaan figuurin kautta tuon teoksiini tarinoita ja pieniä kertomuksia. Maisemamaalaus kulkee kuvailmaisuni sivujuonteena koko ajan. Viimeisin yksityisnäyttelyni joka oli huhtikuussa 2014 Galleria Brondassa Helsingissä käsitteli kaikkia näitä kolmea pääteemaani eli ihmisiä, tiloja ja paikkoja. Tämän näyttelyn aiheet tulivat Berliinistä jossa työskentelin syksyllä 2013. Näyttelyn teosten yhtenä lähtökohta oli Berliini-nimisessä paikassa kokemani konkreettiset tilakokemukset. Tilan ja paikan kokemuksellisesta yhteneväisyydestä syntyi mielentiloja.

Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?
Seuraava yksityisnäyttelyni on Berliinissä Galerie Pleikussa helmikuussa 2015 ja se on siis seuraava iso projektini. Minulla on useita ryhmänäyttelyitä tulevana kesänä ja syksynä joten ne työllistävät myös minua.

Mistä saat inspiraation työhösi?
Inspiraatio työhön tulee arjesta ja elämän tarkkailusta. Se ei tule odottamalla vaan ryhtymällä työhön.

Mitkä viimeaikaiset taidekokemukset ovat jääneet mieleesi?
Kävin huhtikuussa New Yorkissa jossa tutustuin Chelsean gallerioiden näyttelyihin ja erityisesti minuun tuolla matkalla teki vaikutuksen Whitney biennaali Whitneyn taidemuseossa, jossa oli esillä Yhdysvaltojen tulevaisuuden lupaukset.

Nimeä muutama itseäsi eniten innoittanut taiteilija…
Minua innoittavat taiteilijat ovat Gerhard Richter, Mark Rothko ja Jackson Pollock.

Jari Järnström, Alitajunta, 2014, akryyli ja öljy kankaalle, 65 x 85 cm

Jari Järnström, Alitajunta, 2014, akryyli ja öljy kankaalle, 65 x 85 cm

Jari Järnström, Puutarhassa, 2014, akryyli ja öljy kankaalle, 95 x 130 cm

Jari Järnström, Puutarhassa, 2014, akryyli ja öljy kankaalle, 95 x 130 cm