Anitta Ruotsalainen: Kilvoitus

Anitta Ruotsalainen: Kilvoitus

Maalaustyöskentelyni ohella syntyy ajoittain taiteilijakirja–teoksia. Nämä ovat usein kolmiulotteisia rakennelmia, kirjan olemusta muistuttavia itsenäisiä taideteoksia. Valitsemani teos on yksi taiteilijakirjateoksistani.

Kilvoitus–teoksen olen valmistanut vuonna 2007. Teos syntyi maalausnäyttelyni oheen ja oli esillä Porvoon Taidetehtaalla.

Maalasin isoja maalauksia, joissa käsittelin ihmisen vapautta. Vapauden tuoman vastuun pohtimana päädyin ajattelemaan kuinka paljon kilvoittelua teosten valmistamiseen liittyy taiteilijan työskentelyssä. Jokainen päivä, kuukaudesta toiseen ja vuodesta toiseen taiteilija työskentelee ateljeessaan ja pyrkii toteuttamaan aina paremman ja uuden taideteoksen. Taiteilijan on oltava tinkimätön, pyrittävä aina uuteen. Näiden ajatusten kanssa samaan aikaan mielessäni pyöri näkymä lukupulpeteista, joiden ääressä luostarissa olevat sisaret ja veljet ennen muinoin kirjoittivat käsin kauniita kirjoja. Ajattelin sen työn olevan jatkuvaa kilvoittelua, hiljaisuudessa ahertamista, melkein kuin taiteilijan yksinäinen työskentely ateljeella.

Teokseni ulkoasu hahmottui mieleeni hyvinkin nopeasti. Itse teoksen valmistaminen kesti noin kolme viikkoa. Ensin piti valmistaa puiset jalustat, ommella kirjatuki niihin ja valmistaa varsinaiset kirjat. Käytin perintönä saamiani vanhoja historiallisia kuvataideteoksia. Lämmitin mehiläisvahaa vesihauteessa, ohensin sitä tärpätillä ja lisäsin siihen punaista väripigmenttiä. Kun seos oli juoksevaa, otin leveän maalisiveltimen ja sivelin kirjan jokaisen sivun ja jokaisen aukeaman punaisella värillä. Työskentelin rauhallisesti. Sivelin väriä sivuille, joissa, minua katseli lukematon määrä erilaisia kasvoja ja silmiä. Pysähdytin siveltimen jokaisen merkkiteoksen kohdalla ja sivelin väriä sanoille, jotka selittivät maalauksen sisältöä. Lopuksi jätin kirjan keskeltä auki. Se jähmettyi muotoonsa mehiläisvahan kuivuttua. Valmistin seitsemän jalustaa ja seitsemän kirjaa, koska luku seitsemän on symbolinen ja hyvä luku. Lopuksi asetin kirjat lukupulpeteilleen ja katselin niitä. Kilvoitukseni oli siihen asti valmis.

Taiteilijakirjateokseni ovat erilaista materiaalia kuin maalaukseni. Minua kiehtoo toteuttaa ajatuksiani uusilla välineillä, ikään kuin löytää vastauksia myös sitä kautta.

Teokseni visuaalinen ilme on sidoksissa aina sen hetkisiin maalauksiini. Näen itse yhtäläisyyttä, mutta toki olen valmistanut ne erillisiksi teoksiksi. Kilvoitus –teokseni onkin ollut esillä erilaisissa yhteyksissä; taiteilijakirjanäyttelyissä seitsenosaisena, joko rivissä tai jonossa tai siitä on ollut osa, yksi jalusta kirjoineen esillä.

Kilvoitus on merkityksellinen minulle. Näen, että olen taiteilijana itseäni eteenpäin puskeva, ilman esimiestä tai kollegojen kannustusta, jolloin Kilvoitus-teos antaa voimaa, koska yhdistän sen jatkuvaan oman itsensä ylittämiseen ja siitä saatuun hyvänolon tunteeseen. Joulun alla sen merkitys saa uusia piirteitä. Teoksessa on valkoista kuin lumi, siinä on punaista kuin joulu, siinä on kirja täynnä tarinoita, siinä on tehty työ ja ansaittu juhla.

Anitta Ruotsalainen: Kilvoitus

Anitta Ruotsalainen: Kilvoitus