Ihmisiä saarillaan, Uusikaupunki, juliste

Päivi Hintsanen
Ihmisiä saarillaan
1.-26.7.2015 Runonkulman galleria

Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki
Avoinna ke-pe 11-18, la 11-15 (ja näyttelyn viimeinen sunnuntai 11-15)

Näyttelyssä on esillä kuvasarjoja muutamien viime vuosien ajalta.

Pöydälläni pyöri vuosikausia lappu, jossa oli epämääräinen tikku-ukkopiirros hahmosta kaukana keskellä merta ja sen alle olen joskus sotkuisesti kirjoittanut “Ihmisiä saarillaan”. Kun alkuvuonna 2014 aloin suunnitella uutta teossarjaa näyttelyyni Galerie Pleikussa (Berliini), kaikki ideani tuntuivat kariutuvan kerta toisensa jälkeen alkumetreillä. Istuin mieli tyhjänä ja olin jo melkein luovuttamassa, kun katseeni osui lappuun – ja kuvat tulvahtivat hetkessä päähäni. Tuo hetki sysäsi alkuun kaksi hyvin erilaista sarjaa, jotka ovat molemmat esillä tässä näyttelyssä: hyvin hentosävyinen ja hiljainen Missä tuuli lakkasi ja sitä kooltaan pienempi ja hieman värikkäämpi Ihmisiä saarillaan. Näiden lisäksi näyttelyssä on esillä muutama muu kuvasarja – mm. hevosia, jotka toivovat kovasti olevansa seeproja, ja kullan ja hopean hohdossa uivia joutsenia.

Kaikki näyttelyteokset ovat pigmenttimustevedoksia. Pigmenttimustevedoskuvani pohjautuvat valokuviin, mutta eivät ole valokuvia. Minulle valokuva on usein lähtömateriaali tai jopa ”pensseli” kuvissani, ja usein se, mitä muut luulevat valokuvaksi, onkin piirrettyä – ja toisinpäin. Esimerkiksi sarjan Missä tuuli lakkasi kuvien ihmishahmoihin olen ottanut mallia valokuvista, mutta hahmot on toteutettu mallista piirtämällä, kiinanmusteella (ja sen jälkeen kuvaa on käsitelty vielä kuvankäsittelyohjelmalla). Sen sijaan kuvien ”taustat” ovat monen valokuvan kombinaatioita; meret ja maisemat on rakennettu sekä maisemakuvista että tiskipöydän, lasipullojen ja erilaisten muiden objektien pinnoista otetuista lähikuvista. Näyttelylle nimensä antaneen Ihmisiä saarillaan -sarjan kahdessatoista pienikokoisessa teoksessa taivaat ovat oikeita taivaita, kaikki muu jotain toden ja tarun, oikean ja keksityn rajamailta.