Syyslaulu
Tuomas Hallivuo, Päivi Hintsanen, Maija Holma, Jari Järnström, Laura Miettinen, Anitta Ruotsalainen, Mika Vesalahti
4.11.-29.11.2015 Rööperin taidesalonki, Helsinki
Rööperin taidesalonki / Facebook
Tapahtumasivu / Facebook

Helsingin taivaan alla 3 -ryhmänäyttely Syyslaulu kokoaa yhteen seitsemän kuvataiteilijaa Helsingistä, Turusta ja Jyväskylästä. Plankkolaisten Päivi Hintsasen, Maija Holman, Jari Järnströmin, Anitta Ruotsalaisen ja Mika Vesalahden lisäksi näyttelyssä mukana ovat myös Tuomas Hallivuo sekä Laura Miettinen.

Tuomas Hallivuon teokset ovat mustavalkoisia, tummanpuhuvia syväpainografiikkavedoksia, joista löytyy huumorilla höystettyä kuolemanvakavaa pohdiskelua sekä suoraa, konstailematonta kauneuspyrintöä.

Jyväskyläläisen kuvataiteilija Päivi Hintsasen näyttelyteoksissa liikutaan toden ja epätoden rajamailla. Näyttelyn teokset ovat sekatekniikalla toteutettuja pysäytyskuvia olemattomista hetkistä.

Maija Holman sarja Kaipuun hämärä selvyys on syntynyt Keuruulla Santun talon taiteilijaresidenssissä elokuussa 2014. Kuvat ovat eräänlaisia kukka-asetelmia, joihin ympäröivä luonto osallistuu sateen, vaihtuvien valojen ja alkusyksyn putoilevien lehtien myötä. Pöytäaineksena on valokuvia, erilaisia pleksejä ja luentomuistiinpanoja.
Sarjassa Balladi standardista Holma on vedostanut valokuvia kertaalleen käytetyille A4-arkeille, joissa useimmissa on valmiiksi jotain visuaalista ainesta, muistiinpanoja tai pieleen tulostuneita tekstejä, jotka yhdessä kuvan kanssa muodostavat teoksen.

Helsinkiläisen taidemaalari Jari Järnströmin maalauksissa yhdistyy abstrakti ja realistinen ilmaisu, niin myös tämän näyttelyn teoksissa. Värisommittelu näyttelyn teoksissa perustuu mustaan, valkoiseen ja harmaaseen. Maalaukset ovat akryyli- ja öljyvärimaalauksia kankaalle. Akryyliväriä Järnström on käyttänyt eri olomuodoissa: juoksevana, paksuna ja spraynä.

Laura Miettinen asuu ja työskentelee Turussa. Hänen teossarjansa Drifted relics on syntynyt Islannissa kuluneena kesänä. Rantaan ajautuneiden kappaleiden omat muistot merestä ja syvyyksistä ilmestyivät kuvina niiden pintaan ja ne laulavat omaa meriballaadiaan pohjoisista meristä ja kohtaamisista aalloissa.

Anitta Ruotsalainen on taiteilijana rönsyilevä ja useita teemoja ja materiaaleja käyttävä maalari. Näyttelyssä on todennäköisesti esillä Batseban suljettuja, vain itselleen avoimia katseita ja salattuja mietteitä kertova pieni maalaussarja ja tietenkin maalaus itse Batsebasta, valaan tyttärestä.

Mika Vesalahti on helsinkiläinen taidemaalari. Usean laajemman piirustusnäyttelyn jälkeen Vesalahti asettaa esille maalauksia kuolemantanssi – teemasta. Teoksissa taidehistoriallinen teema saa nykymaalauksen päivityksen.

Näyttely on esillä Helsingissä Rööperin taidesalongissa, Iso Roobertinkatu 29 A 2. Näyttely on avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 13-18 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 13-16, suljettu maanantaisin ja tiistaisin.