Mika Vesalahti: Viattomuuden menetys

Mika Vesalahti
VIATTTOMUUDEN MENETYS – mustepiirustuksia
Taidesalonki, Helsinki
13.2. – 2.3.2016

Mustepiirustusteni sarja käsittelee viattomuutta ja sen mahdollista menettämistä niin henkilökohtaisella kuin yleisellä tasolla.

Kun lapsi on vielä lapsi, on hänessä mahdollisuudet kaikkeen hyvän ja pahan välillä. Mikä lukitsee kehitysmahdollisuudet? Mistä paha tulee? Mistä fundamentalismi syntyy?

Piirroksissa yhteiskunnallisuus yhdistyy yksilötasoon, nykyhetki taidehistoriaan. Henkilökohtainen on poliittista: käytän lähtökohtana niin Adolf Hitlerin lapsuuskuvaa kuten myös filosofi Ludvig Wittgensteinin kuvaa vauvana. Molemmat poikani esiintyvät piirroksissa.

Aikalaiskritiikkinsä kautta näyttely tutkii länsimaalaisen arvojärjestelmämme perusteita.

Kulttuurillisesti elämme liikakasvun aikaa. Kulutus leimaa olemistamme. Ajatusten ja kulttuurituotteiden kierrätys on yhä nopeampaa. Kaikkea on liikaa. Kulttuurimme ”kehittyessä” muodot säilyvät, mutta sisältö kuihtuu, merkitykset tyhjenevät.

Opimme kulttuurin, mutta kadotammeko samalla luonnon? Miten säilyttää avoimuus muutokselle?

Ripustuksessa ”aikalaismytologioiden” sarja saa vastineeksi 400-osaisen piirroskollaasin. Tämä edustaa ainoaa todellisen vapauden aluetta: ajatuksen ja mielikuvituksen vapautta.

Kyseessä oleva piirustussarja on ollut 2014 esillä pienemmässä muodossa galleria Uudessa Kipinässä Lahdessa, ja vuoden 2015 aikana galleria Kajavassa Helsingissä, galleria Beckerissä Jyväskylässä, Kondase keskuksessa Virossa sekä Pärnun Nykytaiteen museossa. Sarja kasvaa kunkin näyttelyn kautta.

Taidesalonki
Bulevardi 3 B IV Kerr.
Helsinki
www.taidesalonki.com