Laura Miettinen: Idean jäljitelmä, installaatio; chromaluxevedos ja ovet, 2013 Kuva Vesa Aaltonen.

Laura Miettinen: Idean jäljitelmä, installaatio; chromaluxevedos ja ovet, 2013 Kuva Vesa Aaltonen.

Kuka olet?
Laura Miettinen, taidegraafikko-kuvataiteilija, syntynyt Helsingissä 1968.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Ajautumalla. Taiteet ovat olleet perheessäni läsnä elävästi, harrastusta ja ammattia on harjoitettu ja oma kuvakerrontani oli tuotteliasta. Silti halusin ensisijaisesti arkeologiksi. Koska ovet arkeologiseen tiedekuntaan ei auenneet heti, ajauduin Limingan kautta kuvataiteen opiskelijaksi Imatralle ja lopulta Turun Piirustuskouluun.

Olet opiskellut taidegrafiikkaa ja opetat. Onko sinulla lempitekniikkaa ylitse muiden? Onko tekniikalla väliä?
Taidegrafiikkaa halusin oppia siitä asti, kun näin Taidehallissa Heiskasen ison näyttelyn 80-luvun puolivälissä. Etsausviiva tuntui ilmaisevan ihmeitä. Siinä mielessä etsaus varmaan on lempitekniikkani; välitön vapaa viiva, joka muodostaa tarinoita tai syöpyy kontrolloimattomasti ja yllättävästi. Annan auliisti sattuman ja olemassaolevien naarmujen tulla mukaan. Olen mahdollisimman suoran ilmaisun ystävä ja itse syövytän mieluiten offsetpeltiä.

Opetuksessa haluan, että taidegrafiikasta kiinnostuneet oppilaat kokeilevat mahdollisimman monia tapoja, jotta löytävät omaan ilmaisuunsa parhaan tekniikan tai niiden ryppään. Tekniikka voi vapauttaa pidäkkeistä, ohjata sisältöä kohti – ja siten tekniikalla on väliä.

 

Laura Miettinen: Raunion houkutus, näkymä näyttelystä, 2011

Laura Miettinen: Raunion houkutus, näkymä näyttelystä, 2011

Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?
Suunnittelen Grand Tour-matkakirjaa, joka koostuu etsauksista. Samalla suunnittelen kevään 2017 näyttelyä, jonka koostan uudelleeninstallointeina aiemmista teoskokonaisuuksistani ja lisään uusia elementtejä.

Mistä saat inspiraation työhösi?
Tutkimalla taustakirjallisuutta ideoihini ja mieluiten samalla voisi matkustaa tuuliselle merenrannalle…Näyttelytilan näkeminen antaa ison sykäyksen. Paluu työhuoneelle ja toteutuksen pariin on myös hyvin inspiroivaa, kun saa junan ensin liikkeelle.

Mitkä viimeaikaiset taidekokemukset ovat jääneet mieleesi?
Saara Ekstömin Alkemia Turun WAM:ssa antoi kokemuksen, johon halusi palata uudestaan ja uudestaan; hienovaraiset installaatiot puhuttelivat ja synnyttivät sellaisia ajatusketjuja, jotka jatkavat elämäänsä. Kieferin puupiirrokset oli valtaisia ja vapauttavia.

Nimeä muutama itseäsi eniten innoittanut taiteilija.
Goya, Hockney, Giorgio de Chirico.

 

 

Laura Miettinen: Perspektiivi II, pigmentinsiirto MDF:lle, 200 x 230 cm, 2010

Laura Miettinen: Perspektiivi II, pigmentinsiirto MDF:lle, 200 x 230 cm, 2010