Anitta Ruotsalainen: Pro Brush Natural -sivellinsaippua

Taidemaalareiden ja kuvataiteilijoiden työvälineet tarvitsevat kestääkseen pesuainetta, jossa on hyvä puhdistavuus ja hoitavat ainesosat. Kuvataiteilija Anitta Ruotsalainen alkoi miettiä oman siveltimenpesuprosessinsa järkevyyttä ja huomasi, että toisenlaiselle saippualle olisi tarvetta – ja niin alkoi kehitystyö. Anitta kertoo sivellinsaippuansa synnystä:

Olen ideoinut taiteilijatyössäni ja luonto- ja ympäristöalan opinnoissani tärkeän tuotteen kaikille siveltimien käyttäjille, niin taidemaalareille, kuvataiteilijoille, harrastajille, kouluille, meikkitaiteilijoille, remppamiehille… Idea lähti siitä, että vuosikymmeniä pesin siveltimet mäntysuovalla, teollisuuden selluprosessin jälkiylijäämä tuotteella (ei luontoystävällinen, sitä ei saa nykyään laskea vesistöön), joka jätti siveltimet huonokuntoisen koviksi ja harjakset törröttämään. En koskaan viitsinyt hienompia, oravan ja näädänkarvasiveltimiä sillä pestä. Pohdin pitkään siveltimien hoitavuutta, tuleehan niiden kestää useita maalaus- ja pesukertoja.

Luonnonvaratuottaja-opinnoissani perehdyin enemmän saippua-asiaan ja olen kehittänyt kotimaisen luontoystävällisen, kestävän kehityksen mukaisen Pro Brush Natural saippuan. Se on tarkoitettu etenkin taiteilijoille, mutta soveltuu kaikille erikoistyöhön tarkoitetuille siveltimille.

Valmistan saippuan käsityönä kotimaisista pellava-, rypsi- ja rapsiöljyistä. Lisänä siinä on kookosrasvaa tuomaan kovuutta ja puhdistavuutta. Pellavaöljy huoltaa, hoivaa ja suojaa siveltimien harjaksia ja karvoja. Ammattimaisessa työskentelyssä siveltimien karvasosat keräävät väripigmenttejä liuottimiin ja emulsioihin sitoutuneena. Niiden puhdistaminen onnistuu hyvän rasvaominaisuuden omaavalla saippualla.

Arvokkailta erikoissiveltimiltä odotetaan pitkäikäisyyttä. Saippuan hoitava öljy suojaa sekä luonnon-, että synteettisten siveltimien harjaksia, antaen niille kosteuttavan ja pehmentävän suojan.

Siveltimeni ovat nyt aivan erilaiset kuin aikaisemmin. Öljyväri- ja akryylimaalaukseen käyttämäni sianharjassiveltimet ovat pehmeämpiä, mutta edelleen napakoita ja harjaksien joustavuus on paljon parempi. Sivellin imee saippuapesun jälkeen värinestettä hyvin ja jättää pitkän maalausjäljen.

Sivellinsaippuaa myyn ateljeeltani ja sitä saa ostaa myös Taidemaalariliiton materiaalimyynnistä. Myöhemmin sitä tulee myyntiin myös muualle.

Sivellinsaippuaa on tilattavissa sähköpostitse: anitta.ruotsalainen(at)outlook.com