Päivi Hintsanen: Ovet avoinna

30 pienen pyöreän uniikkivedoksen sarja
Vedokset tulevat ensimmäistä kertaa esille ja myyntiin 2016 Habitare-osastollani 3b20.
Osastoni 3b20 Habitaressa / FB-tapahtuma

Vuonna 2009 eräs asiakkaani osti Paikkoja joihin paeta -kuvaparin molemmat teokset ja sanoi, että olisipa hienoa, jos voisi pitää teokset aina mukanaan. Jäin miettimään, että mitä, jos voisikin? Mitä, jos teoksen voisi pistää takkinsa rinnukseen kuin pinssin? Olin ostanut aikoinani kuvituspinssejäni varten loppuerän muovisia pinssikehyksiä. Keksin, että voisin toteuttaa samoihin pinssipohjiin pienen sarjan uniikkeja grafiikanvedoksia. Idea Ovet avoinna -sarjasta oli syntynyt.

Valitsin lähtökuvaksi Firenzessä kuvaamani kaarioviaukon, jonka laidat ja askelma olivat jo ajan kovertamat. Se sijaitsi kauniisti kaksivärisesti rapatussa seinässä: rappauksen alaosa oli sinertävän harmaa ja yläosa kellertävän valkoinen, ja värit muodostivat silmissäni horisontin jo ennenkuin idea kuvasarjasta oli edes syntynyt. Aloittaessani työn tiesin, että kaksivärinen seinä voisi pikkuruisessa kuvassa olla häiritseväkin elementti, mutta juuri tuo seinän horisontti kutsui kaukaisuuteen ulottuvat kuva-aiheet luokseen. Aloin työstää pienen pieniä pyöreitä kuvia, joissa saman oviaukon takaa jokaisessa kuvassa näkyisi erilainen maisema. Sillä kerralla projekti kuitenkin jäi kesken.

Työprosessi oli vaikea. Minulla oli selkeä visio, mutta kuvat eivät vain halunneet syntyä. Välillä työ takkusi itse kuva-aiheenkin kanssa, kun tuntui, että ehkä oviaukko olisi sittenkin aiheena vaatinut suuremman pinta-alan kuin mitä läpimitaltaan noin viisisenttisellä ympyrällä on tarjota. Välillä ajattelin vaihtaa aiheen kokonaan johonkin muuhun, mutta ne kokeilut päättyivät nopeasti: oli aika pian selvää, ettei teema voinut olla mikään muu kuin valitsemani oviaukko.

Aina muutaman vuoden välein olen palannut aiheeseen, mutta joka kerta on tuntunut, että aika ei ole ollut oikea. Vasta, kun kesällä 2016 luin, että Habitaren yhtenä teemana on “Ovet auki”, projekti palasi mieleeni, ja jokin puuttuva palanen osui kohdalleen.

Aloitin projektin uudelleen, ja tällä kertaa kuvat vain juoksivat ulos sormenpäistäni. Teknisesti en tehnyt työtäni helpoksi, mutta silti työ itsessään on ollut nautinto – sellaiselta tuntuu, kun vuosikausia odottanut projekti vihdoin pääsee toteutumaan!

Olen tehnyt jokaisen kuvan, leikannut paksua paperia kynsisaksilla (!), kuunnellut kuvilta niiden nimet ja kirjoittanut ne kuvien taakse, numeroinut ne 1/1 ja signeerannut, ja sitten vihdoin asettanut ne pieniin muovisiin pinssikehyksiinsä. Ne ovat nyt valmiita, yksi oviaukko ja kolmekymmentä erilaista maisemaa, valmiina seuraamaan uusia omistajiaan mihin ikinä ne halutaankaan viedä.

Teosten valmistumisvuosi: 2016
Editio: 1
Koko: Kuva ⌀ 5,4 cm, pinssikehyksineen ⌀ ~6 cm
Tekniikka: Museolaatuinen pigmenttimustevedos laadukkaalle 305g puuvillataidepaperille (Hahnemühle PhotoRag Ultrasmooth).
Hinta á 25€ (sis. alv 24%)

Jokainen vedos nimetty, numeroitu ja signeerattu kuvan taakse.
Vedokset istutettu neulalliseen pinssikehykseen, jonka voi kiinnittää takin kaulukseen, laukun läppään tai mihin tahansa tekstiiliin. Pinssikehys on läpinäkyvää muovia (myös signeerauspuoli on nähtävissä) ja se on roiskeenpitävä. Vedokseen käytetyt pigmenttimusteet kestävät kosteutta, mutta paperi voi käpristellä liiallisesta märkyydestä (= kestää kevyen kesäsateen, ei uimista.) Pigmenttien valonkesto on erinomainen, mutta viikkotolkulla kuvaa ei suorassa auringonvalossa (uv-säteilyssä) kannata säilyttää.

Päivi Hintsanen: Ovet avoinna