Maija Holma: Teos sarjasta Körper, 2015. 20x20 cm hopeagelatiinivedos kierrätetylle polypropeenille

Maija Holma: Teos sarjasta Körper, 2015.
20×20 cm hopeagelatiinivedos kierrätetylle polypropeenille

Plankkon lokakuun 2016 teoksena Maija Holman teos sarjasta Körper, 2015. Maija kertoo teoksensa synnystä:

 

Alkemistit yrittivät valmistaa arvottomista aineista arvokasta, kultaa. Kuitenkin mitä enemmän ihminen ainetta muokkaa, sitä vähemmän hän itse arvostaa sitä. Viimeisimmät näyttelyni ovat kulkeneet nimellä Käänteinen alkemia. Olen käyttänyt teosten pohjamateriaalina jauhelihalaatikkomuovia, surullista teollisen maailman ylijäämää.

Käänteisessä alkemiassa aineet kulkevat pitkän tien esihistoriallisten metsien orgaanisesta aineesta fossiileiksi ja edelleen ihmisen käsittelyssä öljyksi ja muoviksi. Niistä tulee uhka koko elolliselle luonnolle, ja niistä tulee ihmisnäkökulmasta materiaalisen maailman pohjasakkaa.

Teokset ovat hopeagelatiinivedoksia. Erinäisten pohjustusvaiheiden jälkeen nestemäinen emulsio levitetään esineen pintaan pimiövalossa ja jähmetyttyään se käyttäytyy kuin tavallinen valokuvapaperi; se valotetaan suurennuskoneella negatiivista, kehitetään, kiinnitetään ja huuhdellaan.

Kuva-aiheeni tulevat puskista, luonnon ja kulttuurin rajapinnoilta, rakenteilla olevasta tai jo rappeutuvasta rakennetusta ympäristöstä. Kuvissani ei ole tärkeää ratkaiseva hetki, sommittelu tai edes aihe, ne ovat hajamielistä silmäilyä pientareille, materiaalia lopullista kuvaa varten, joka muodostuu aineen ja valokuvan yhteispelinä.