Laura Miettinen: Nimetön teos vuodelta 2014

Laura Miettinen kertoo teoksestaan:

Olen opettanut taidegrafiikkaa päätyökseni vuodesta 1999. Opetusvuodet ovat muokanneet käsitystäni siitä mitä grafiikka on taiteena ja ilmaisuna, olen kääntynyt tekniikan sisään pohtimaan sen olemusta.

Luokassa siivoillessa ja järjestellessä teen löytöjä. Tämän nimettömän teoksen lähtökohta oli offsetlaatta (n. 35×50 cm), josta oli osittain liotettu Imageon photopolymeerikalvo pois, joitain riekaleita oli siihen yhä tarttuneena ja pellin karhennettu pinta oli paljaana. Alkuperäinen kuva, joka oli ollut valotettuna Imageoniin, oli siis liuotettu pois. Näin siinä kuvan. Muokkasin pintaa hieman ja vedostin sen.

Katsellessani kuvaa pohdin kuinka hieno vyyhti sattumanvaraisuutta, osaamista ja virheiden kauneutta grafiikka on. Toisesta päästä prässiä syötetään materiaaleja liitettäväksi yhteen ja toisessa päässä voimme ihailla syntynyttä liitosta.

Mutta teoksen varsinaisen kiinnostavuus on se fakta, että täytyy odottaa ja etsiä ja löytää, että voi jatkaa tällaista työskentelyä. Ja onko tämä työskentelymetodi? Montako vastavaa teosta on kadonnut roskiksen kitaan? Tämä on ehkä lähinnä sitä arkeologiaa, jota minä haluan harrastaa. Löytää valmiit laatat vedostettavaksi. Silloinkin, kun löytää, on vielä tehtävä valinta ja hyväksyttävä löydös. Kaikki eivät kelpaa.

Melankolinen sarja kasvaa hitaasti – ja majesteettisesti lipuu lippulaiva naarmujen meren yli kirkkaampaa kohti.