Maija Holma: Bellevue 6, 60×80 cm hopeagelatiinivedos kuittipaperille, 2016, yksityiskokoelma

Maija Holma kertoo teoksensa synnystä:

Minua kiinnostavat materiaalit, joita on ympärilläni paljon, liikaakin. Käyttämäni ainekset ovat jätettä siinä vaiheessa kun otan ne käyttöön. Hetkeä aiemmin ne ovat olleet tarpeellisia käyttöesineitä, vielä vähän aiemmin materiaalia josta käyttöesine on tehty, ja sitä ennen luonnonmateriaalia, fossiilista tai tuoretta. Roskana aines on kummallisessa välitilassa, se halutaan poistaa meidän tieltämme. Nykyisin se useimmiten kierrätetään, joskus poltetaan.

Jo jonkin aikaa olen kerännyt kuitteja. Syksyllä 2016 oli aika ottaa esille nuo melko mitättömän näköiset ja oloiset ja kaikkialle tunkeutuvasta kulutuksesta muistuttavat asiat ja antaa niiden viedä. Liimasin kuiteista noin 40×60 cm:n ”levyjä”; tämä on koko, jota on helppo käsitellä pimiössä. Kuvasin kahdesta tai neljästä kinofilmiruudusta muodostuvia kokonaisuuksia, ja valotin kunkin osan erilliselle levylle, joista koostin teokset. Bellevue 6 muodostuu kahdesta levystä ja sen kuva-aines on näkymä Aarhusin keskustasta lokakuisena aamuna.

Työskentelyni on ennakkoehtojen asettamista prosessille. Minulla on käytössä tietty materiaali ja menetelmä ja tietynlainen kuva-aines. Näiden ennakkoehtojen vallitessa käynnistän prosessin ja seuraan sen kulkua.

Kuvaamisessa pyrin esitietoisen kaltaiseen nopeuteen, kuvaaminen on mahdollisimman välitöntä reagointia graafisiin valotapahtumiin kaupunkitilassa ja luonnossa. Kuvani syntyvät tavallisesti kulkemisen ohessa, kun jokin asia tai näkymä, jonka merkityksellisyys on selvästi arvoitus, puhuttelee ja kutsuu kuvaamaan.

Prosessiin kuuluu kuvaamisen lisäksi pohjamateriaalin pohjustus, nestemäisen hopeagelatiiniemulsion levittäminen pinnalle pimiövalossa, valotus, kehitys ja muut mustavalkovedostukseen liittyvät vaiheet. Taustan ja kuva-aineksen yhteistyötä on vaikea kontrolloida, sillä emulsio peittää herkistysvaiheessa taustan yksityiskohdat valkoisella kalvollaan, joka kirkastuu vasta prosessin loppuvaiheessa kiinitteessä. Lopputulos on siis enemmän tai vähemmän yllätys.

Vedostettuani riittävän määrän ja annettuani niiden levätä tietyn etäännyttävän odotusajan ”kuratoin” syntyneistä esineistä sarjan, erottelen teokset ei-teoksista.

Teossarjan nimi on Bellevue, Kööpenhaminan lähellä sijaitsevan rannan mukaan, jossa suurin osa kuvista on otettu. Nimi on sopivan yleinen ja muistuttaa kauneudesta, joka on minulle tärkeää. Kauneudella voi olla muitakin tasoja kuin aistillinen mielihyvä, lohtu, visuaalinen maukkaus. Minun on niin vaikea sijoittaa itseäni tähän aikaan, että otan materiaalit kiitollisena vastaan saadakseni edes niistä tämänaikaisuutta teoksiini. Materiaalit johdattavat myös surun ja teollisen maailman lainalaisuuksien äärelle.


Maija Holma: Bellevue 6, 60×80 cm hopeagelatiinivedos kuittipaperille, 2016, yksityiskokoelma (yksityiskohta)

Lisää Bellevue-sarjan teoksia: naulasaari.net/teokset/bellevue

Näyttelykuvia: aulasaari.net/nayttelyt/16_ti-la


Maija Holma: Bellevue 6, 60×80 cm hopeagelatiinivedos kuittipaperille, 2016, yksityiskokoelma (yksityiskohta)