Mika Vesalahti: Helvetinjumalankone. Kuvassa maalaus esillä galleria KONEessa talvella 2017 Hämeenlinnassa.

Plankkon elokuun 2017 teos on Mika Vesalahden Helvetinjumalankone (2017, 270×360 cm, öljy kankaalle). Taiteilija kertoo teoksestaan näin:

Aiemmassa tuotannossani olen käsitellyt suoraan mediakuvastoa, sodan ja vallan kuvia. Vähitellen irtaannuin tästä esittämisestä. Taide häviää aina todellisuudelle, pahimmillaan poliittinen taide lankeaa yksitasoisuuteen ja mauttomuuteen hyväksikäyttäessään tuhon kuvia ja inhimillistä kärsimystä. Uudessa maalauksessani olen etsinyt väylää todellisuuteen myytin ja maalaustaiteen historiallisen jatkumon kautta.

Helvetinjumalankone (joka saa nimensä Ville Hytösen runokokoelmasta) muodostaa maalaushybridin, jossa nykyhetken väkivaltaiset jännitteet saavat eräänlaisen koneen muodon. Alkulähtökohtana ollut katunäkymä Syyrian Alepposta häivyttyi maalausprosessin aikana myyttisempään unen ilmiasuun. Hybridissä yhdistyvät maisemallisuus ja arkkitehtoniset raunio(?)rakenteet.

Oleellisena filosofisena taustana teokselle toimii Deleuze-Guattarin teoreettinen hahmotelma HALUKONEesta, jonka muodostaa kuluttamiseen perustava kapitalistinen tuotantojärjestelmä. Kreikkalaisessa draamassa Deus ex machina, koneistettu Jumala laskeutui tuomaan helpon ratkaisun tragediaan, mikä tuo koomisenkin ulottuvuuden dramaatisuudelle.

Olen työstämässä Helvetinjumalankoneesta seitsemänosaista maalaussarjaa, joka kokonaisuutena tiivistää taiteellisen näkemykseni.

Helvetinjumalankone 2 on esillä Arteground-festivaaleilla Viron Viljandin Kaupungingalleriassa 18.8.-17.9.2017.