Raija Korppila: Rose III, 2017, Fotogravyyri 13 x 15 cm, Editio 20

Kuka olet ja mistä tulet?
Olen taidegraafikko Raahesta, Pohjois-Pohjanmaalta.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Olen opiskellut Lahden taideinstituutissa maalausta ja taidegrafiikkaa. Täydentäessäni opintojani, perehdyin taidegrafiikan akryylipohjaisiin menetelmiin sekä valotusmenetelmiin. Työskentelen pääasiassa taidegrafiikan fotogravyyrimenetelmällä.

Olet mainnnut, että paperi on intohimosi, kerro enemmän?
Taidegraafikolle paperi on tärkeä materiaali ja olennainen osa teosta. Käytän papereita eri tavoin. Helmikuun kirje –sarjan teoksissa olen käyttänyt perinteisen painopaperin ohessa myös ohuita läpikuultavia papereita. Papereiden päällekkäisyydellä ja läpikuultavuudella teoksiin saa muodostettua kerroksellisuutta.

Olen myös valmistanut paperia omiin teoksiini. Paperia tehdessä oppii arvostamaan sitä vielä enemmän. Vaikka paperi on materiaalina kevyt, sen valmistaminen on työlästä mutta mielenkiintoista. Paperin valmistaminen on myös rauhoittavaa ja meditatiivista. Siinä ei voi kiirehtiä mihinkään.

Mistä saat inspiraation työhösi?
Inspiraation työhöni saan luonnosta sekä muistoista. Tällä hetkellä työstän Flora-sarjaa, jonka lähtökohtana ovat omalta pihamaalta löytyneet kukat ja kasvit. Siirsin kesällä työhuoneeni osittain pihallemme. Ulkona työskentely oli vapauttavaa. Maalasin pieniä ruusumaalauksia filmille, jotka valotin fotogravyyrimenetelmällä laatalle. Maalausprosessi oli hyvin intensiivinen.

Viimeaikaiset taidekokemukset?
Taidenäyttelyissä käynti on aina kokemus. Jokainen näyttely kertoo jotain tarinaa, toiset näyttelyt puhuttelevat enemmän kuin muut.
Mona Hatoumin näyttely Kiasmassa oli puhutteleva. Hänen teoksensa ovat ajankohtaisia ja kertovat maailman epävakaasta tilanteesta sekä naisen asemasta. Vaikka teoksien sisältö on rankka, on ne toteutettu runollisesti.

Nimeä muutama itseäsi eniten innoittanut taiteilija…
On paljon taiteilijoita, jotka ovat koskettaneet eri aikoina eri tavoin.
Olen saanut hyvää opastusta omaan työskentelyyni hienoilta kuvataiteilijoilta.
Lahden Taideinstituutin opintojeni opinnäytetyöohjaajina toimivat kuvataiteilijat Satu Kiljunen ja Ilkka-Juhani Takalo-Eskola. Lisäksi tärkeitä ohjaajia ovat olleet taidegraafikot Eeva-Liisa Isomaa ja Tuula Lehtinen. Heiltä olen saanut paljon tietoa taidegrafiikan valotusmenetelmistä. Eeva-Liisa toimi myös AMK-opintojeni opinnäytetyön ohjaajana.

Raija Korppila: Rose I, 2017, Fotogravyyri, 14 x 13 cm, Editio 20