Valmis Nelivärivedos Natura Forma III

Taidegraafikko Juha Laakso esittelee kuinka hänen Natura forma -sarjan teoksensa syntyvät fotogravyyrin neliväripainona Lapaluodon grafiikanpajalla:

Vuonna 2005 käytyäni fotogravyyri- työpajan, olen taiteellisessa tuotannossani saanut yhdistettyä suuret intohimoni taidegrafiikan ja valokuvan. Olen pitkään tehnyt 1-värisiä grafiikanveoksia. Värigrafiikkaa olen soveltanut a la poupée- tekniikalla. €-väripainoa olen testannut muutaman vuoden ja vuonna 2017 onnistuin saamaan tyydyttävää jälkeä.

Grafiikan tekeminen on aikaa vievä prosessi ideasta valmiiksi vedokseksi. Prosessi alkaa valokuvan työstämisestä kuvankäsittelyohjelmalla mustavalkokuvaksi. Kuva tulostetaan kalvolle.

Paperin valmistelu

Paperin kostutus

Paperin kostutus

Seuraavaksi työskentely jatkuu grafiikanpajalla painopaperin pehmentämisellä kostuttamalla se läpi asti. Sen jälkeen aloitan painolaattojen valmistamisen laminoimalla putipuhtaille metallilaatoille uv-valoherkät Imagonkalvot, jolle valotan ensin akvatintarasterin ja sen jälkeen mustavalkokuvan ultraviolettivalolla. Koska teen 4-värivedoksia teen jokaiselle värille oman laatan.

Prosessivärit

Valotuksien jälkeen kehitän laatat kidesoodaliuoksessa, huuhtelen ne vedellä ja kuivaan vedostamista varten. Prosessi jatkuu painovärien muokkaamisella ja 4-värivedostamiseen käytän ns. prosessivärejä eli keltaista, magentaa, syaania ja mustaa.

Magenta laatta

Syaani laatta

Laatoille levitetään värit ja pyyhitään liika väri pois. Koko ajan on muistettava pitää värit puhtaina, jotta tuleva vedos on kauniin sävykäs. Laattojen ollessa valmis vedostettavaksi, kostutettu painopaperi valmistetllaan poistamalla liika vesi sen pinnalta pois, jotta paperiin tarttuu painoväri kaikkinensa.

Painopaperin kuivausta

Painopaperin kuivausta

Kuva vedostetaan syväpainoprässillä ja painaminen tehdään kaikilla 4llä laatalla peräjälkeen värillisen vedoksen aikaan saamiseksi.

Keltainen painettu

Magenta painettu

Syaani painettu

Musta painettu

Valmis Nelivärivedos Natura Forma III

Oheinen teos kuuluu Natura forma -sarjaani, jota olen aloittanut työstämään vuonna 2017 alussa. Vedokset ovat asetelmallisia kuvia erilaisista luonnon muodoista, joita olen löytänyt lähiympäristöstäni. Ne ovat kuin pieniä veistoksia.