Marraskuun 2018 teoksena on Anitta Ruotsalaisen objektimaalaus I moved to your house. No, I moved to my house. No, I cant remember. It was number seven. I think so. We had plenty of rooms, but so little time to fill them. There was lot of loneliness, some laugh and roses. Many many roses. You sang to me. (Object painting 2018). Taiteilija kertoo teoksesta näin:

Etsivän talo

Minun ikäiseni tytöt lukivat Neiti Etsivän tarinat hyvinkin tarkkaan. Kummallisesti en tavoita sisältöjä samalla tavalla. Ne sekoittuvat Runotyttöön ja ehkä telkkarin Solveign lauluun tai Neiti Marpleen. Paikat ja ihmissuhteet kietoutuvat, olevat ja muuttuvat alati.

Tarkkailin keittiön pöydän ympäristöä -90 luvulla. Mies istui tuohon, vieras tuohon, lapsilla paikka oli merkittynä pöytään tabletilla. Aina samaan paikkaan. Ellei sitten mennyt piiloon sängyn alle tai yläkomeroon, paikkaan, jossa kukaan ei käynyt. Maalauksiini livahti silloin huonetiloja, nimistöä ja pohjakuvioita.

Talon sydän on usein keittiö. Rintamamiestalossa se on hyvinkin keskeisellä paikalla. Keittiö on talon komentosilta, sen puikoissa nainen. Mies siirtyy keittiön tuolilta olohuoneen sohvalle ja käy kellarissa ennen makuuhuoneeseen menoa. Selvä peli ja leikki, jonka kaikki ymmärtää. Voisiko se olla toisin?
Olen hajoittanut nukketaloja, liittänyt seiniä uusiin kertomuksiin ja kokeillut eri instrumenttien; hiilen, musteen, pastellin, öljyn, akryylin ja lyijykynän yhteensopivuutta. Miten kiehtovasti muovinen ovi ottaa pinnallisen suhteen kannettavakseen, miten värin levitys huojentaa inhimillisyyttä. Huoneet ja käytävät eri toimissa, valoissa, muuttuvissa tilanteissa omassa ja vieraan kodissa tai kuvastona matkalta keräävät ja niputtavat henkilöitä yhteen ja erikseen. Joku teki sitä ja joku jätti tekemättä. On iloa, surua ja seinillä leijuu alati eletty elämä.

Huone- ja seinämaalauksiin kuuluu olennaisesti pieni tarina. Se on sen kappaleteoksen nimi ja sillä hetkellä syntynyt. Teoksieni englanninkieliset nimet ovat seurausta instagram päivityksistä.

Kun kaikki teokset ovat yhdessä, tulee kokonaisuudelle oma nimi. Ripustin työhuoneella kuvassa olevat huoneet löyhästi ympyrään kokeillakseni, ikään kuin leikkiäkseni miten ne kaikki mielikuvitusasiat pärjäävät yhdessä. Seuraavaan ripustukseen tulee toisenlainen kooste ja uusi kertomus. Aiheen parissa työskentely on kiehtovaa. Aihe ja materia elää jatkuvaa leikkiä ja muutosta.