Helmikuun 2019 teoksena Jari Järnströmin Melankolia (2019 / akryyli, spraymaali ja öljy kankaalle / 100 x 100 cm), josta taiteilija kertoo omin sanoin näin:

Melankolia

“Minulla on yksityisnäyttely Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa Helsingissä 19.2.-10.3.2019. Tämä sekatekniikalla toteutettu maalaus Melankolia on näyttelyn nimikkoteos. Maalauksessa on baskeripäinen nuori nainen, jolla on surullinen ilme; maalauksessa on myös kuihtunut auringon kukka. Teoksen väritys on hillitty ja maanläheinen. Olen käyttänyt tämän maalauksen värisävyjen sekoittamisessa Zorn-palettia. Tämä paletti perustuu vain neljään väriin: norsunluun mustaan tai paynen harmaaseen, titaanin valkoiseen, keltaokraan ja vermilionin punaiseen. Zorn-palettiin tutustuin, kun opiskelin syksyllä 2018 Repin instituutin / Pietarin taideakatemian kuvataidekoulutuksessa klassista taidetta. Zorn-paletin nimi tulee ruotsalaisen taidemaalarin Anders Zornin (18.2.1860-22.8.1920) mukaan.

Tämän teoksen nimi, kuten myös koko näyttelyni nimi, Melankolia tarkoittaa siis alakuloisuutta, raskasmielisyyttä tai epämääräistä masennusta. Nykyisin melankolia mielletään depressioksi, suruksi, maniaksi tai nostalgiseksi ikäväksi. Näyttelyni teosten keskeisenä tunteena on katkeran suloinen ikävä (melankolia). Useissa maalauksissa toistuu kuihtunut auringon kukka, joka näissä symboloi syksyä ja sitä kautta kuihtumista sekä kuolemaa.

Teossarjaa tehdessäni minulla on ollut myös mielessä Vanitas-maalaukset (lat. turhuus) jotka ovat asetelmamaalauksia, joiden aiheet esim. kuihtuneet kukat, pääkallo, loppuun palavat kynttilät muistuttavat ihmisen kuolevaisuudesta (memento mori), elämän lyhyydestä ja maallisen rikkauden katoavaisuudesta. ”