Plankkon huhtikuun 2019 teosesittelyssä Kirsi Neuvonen kertoo puku-aiheisten teostensa yli 30-vuotisen tarinan. Tänä vuonna hän palaa pukuteeman pariin päivänkakkara- ja tulppaaniteemalla ja tarjoaa menneen lisäksi myös pienen kurkistuksen tulevaan!

 

PUKU-AIHEEN SYNTYMÄVUODET 1987
Ompelijan tyttärenä vaatteet sujahtivat yhdeksi merkittäväksi aiheeksi tuotannossani. Omaan historiaan pukuteema linkittyy vaatteisiin liittyviin lapsuuden muistoihin. Tunnetuin pukuteokseni on Mansikkapuku vuodelta 1987, joka kuuluu Iltapuvun ja Juhlapuvun kanssa Valtion kuvataidepalkinnon -87 saaneen kolmen teoksen sarjaan.

TAIDEHISTORIAN POST-MODERNIT TULKINNAT JA ISOT PUVUT 1993-94
Taidehistorian tunneilta mieleen painuneiden lempitaiteilijoiden teoksia uudelleen tulkinneet puvut valmistuivat 1993-94. Ristiretkellä nykypäivään kanssani olivat mm. da Vinci, Rousseau, Frida Kahlo, Hugo Simberg ja Gallen-Kallela.
Suurikokoiset luontoaiheiset Omenapuku, Dronnigholmpuku, Auringonkukkapuku ja merellinen Venuksen puku valmistuivat vuonna 1994.

PUKUTRIPTYYKKEJÄ 2001
Pukuaihe uudistui triptyykiksi seitsemän vuoden tauon jälkeen 2001, jolloin tein avattavat vaatekaapit, jossa teos on kehystetty kolmiosaiseen saranoituun kehykseen. Pukukaapin etuosan vedosverhon avautuessa, löytyy sisältä luontoaiheinen vaate.

GEOMETRISIÄ MUOTOJA JA KOTELOMEKKOJA 2002
Pukuaihe muuntui edelleen 2002, kun kiinnostuin geometrisista muodoista ja tein ornamentiikkaan pohjautuvat, perinteistä skandinaavista muotoilua kunnioittavat kotelomekot.

PAPERILEIKKAUKSIA KIERRÄTETYISTÄ GRAFIIKANVEDOKSISTA 2012-2015
Palasin pukuaiheeseen uudelleen 10 vuoden tauon jälkeen 2012, tällä kertaa kierrättämällä grafiikan työprosessin sivutuotteena syntyviä koevedoksia. Etsin hylätyistä vedoksista mielenkiintoisia kohtia ja sommittelen kaavat vedoksen pinnalle ja lopuksi leikkaan siitä minikokoisen puvun. Valmis Vintagepuku roikkuu vitriinikaapissa rautalankanarulla ja heijastaa taustaansa varjon.

SUURIA SILKKI- JA SATIINIPUKUJA 2013
2013 vuoden aikana syntyivät suuret luontoaiheiset puvut, joissa iso koko mahdollisti luoda horisontaalinen maisema puvun helmaan. Kauneuden käsite on vahvasti mukana teoksissa ja itselleni syntyi mielikuva luonnon helmassa viihtyvästä naishahmosta, jonka eri elämänvaiheita ja unelmia puvut ja niiden tunnelma kuvastavat.

PÄIVÄNKAKKAROITA JA TULPPAANEJA 2019
Pukuteema uinui jälleen kuusi vuotta ja muovautui tällä kertaa pienikokoisiksi kukkamekoiksi. Vuosien aikana minulta on usein pyydetty pukuja pienikokoisempana versiona ja nyt oli niiden aika 26 vuoden tauon jälkeen. Mukana on suomalaisten rakastamat päivänkakkara-, mustikka- ja mansikka-aiheet, joissa on ripaus vanhaa ja ripaus uutta.

NÄYTTELY GRAFIIKANPAJA HIMMELBLAUSSA TAMPEREELLA
Uudet Pienet puvut 2019 ovat ensi kertaa esillä toukokuun ajan 3.5.2019 alkaen Grafiikanpaja Himmelblaun työpajanäyttelyssä. Teoksia myös vedostetaan Grafiikanpajalla näyttelyn aikana. Pukuteokset julkaistaan toukokuussa myös verkkosivuilla.