– Annanolli: 2018, Aamun tuoksu. Tussi, öljy, lehtikulta 23K kankaalle, 60cm

Toukokuun 2019 kuukauden taiteilija Tero Annanolli kertoo teostensa syntyvaiheista:

Ammennan inspiraatiota maalauksiini eri kulttuureista ja luonnosta. Kävelen ja tutkin uusia ympäristöjä – minuun vahvasti vaikuttavia asioita ovat tuoksut, äänet ja valo aamuvarhaisella, illalla tai sateen jäljiltä. Luonto kukkineen ja väreineen inspiroi minua niiden tavallisuuden ja samalla niin monimuotoisen olemuksensa kautta: kauneutta löytyy niin ojien varsilta kuin puutarhoista. Tätä monimuotoisuutta tavoittelen maalauksissani tussiviivan, lehtimetallien ja kierrätyskankaiden avulla.

Työskentelytapaani ohjaa vahvasti kierrätysmateriaalien käyttö. Niillä on minulle monta eri merkityssisältöä, joista yksi on ekologisuus. Pohjakankaan väri ja rakenne määrittelevät maalauksen tunnelmaa ja värimaailmaa. Koska materiaalia on vain tietty kappale, minulla ei ole varaa epäonnistua tai on tehtävä virheitä niin paljon, että siitä syntyy teosta määrittelevä työskentelytapa. Kierrätysmateriaali on aina uusi ja yllättävä tuttavuus, joten en tiedä, miten se käyttäytyy. Minua kiehtovat myös eri materiaalit ja niiden sisältämien merkityssisältöjen yhdistäminen toisiinsa. Esimerkiksi arvottoman kierrätysmateriaalian yhdistäminen symbolisesti arvokkaaseen lehtimetalliin. Lehtimetallit toistavat myös valoa peilipinnan tavoin. Maalauksissani olen halunnut tutkia eri kuvaamisen tapoja ja tuoda ne nykyhetkeen. Voisin kutsua maalaustyyliäni vanhojen tekniikoiden ja materiaalien uusiokäytöksi.

Tällä hetkellä työskentelen Villa Lantessa huhtikuun alusta kesäkuun loppuun vuonna. Villa Lantessa taiteellisen työn ja tutkimisen kohteena minulla on Michelangelon viiva. Tarkastelen sitä, mikä on ohjannut Michelangelon viivaa? Miten hänen työskentelytapaansa ovat vaikuttaneet tila, tuoksut ja äänet? Kokeilen moniaistisuuden vaikutusta taiteelliseen työskentelyyni.


– Annanolli: 2019, Rakkauden allegoria I, 116x89cm

Maalauksiani on esillä näyttelyssä La Primavera, Galleria Ars Longa, Annankatu12 Helsinki sekä Taidekeskus Salmelan kesänäyttelyssä 8.6.2019.

Tero Annanolli
www.annanolli.com