Jari Järnström, Pionit

Kevyesti keskellä kesää

Näin keskikesän aikaan esitelen tuotannostani akvarellin Pionit 2017, akvarelli, 45 x 56 cm).

Kesällä siirryn työhuoneeltani ”ulkoilma-ateljeeseeni” Vallilan siirtolapuutarhaan, jossa minulla on mökki. Näiden kesäakvarellien aiheina ovat näkymät puutarhasta. Useimmiten suuntaan katseen kohti kukkia, joiden värit ovat työni lähtökohtia. En tee tarkkoja luonnontieteellisiä tutkielmia vaan puoliabstrakteja väri- ja muotosommitelmia. Nämä akvarellit usein syntyvät puutarhatöiden lomassa, johon spontaani ja nopea akvarellitekniikka sopii mielestäni hyvin.

Työskentelyn aloitan akvarellipaperin kostuttamisella. Kostutan paperin kymmenen kertaa molemmilta puolilta. Maalausalustana minulla on lasi, johon kostea paperi ”liimautuu” jolloin en tarvitse kiinnittää paperia teipillä alustaan. Työskentelen märkää märälle tekniikalla, joka tarkoittaa sitä, että koko työskentelyn ajan paperi on kostea.

Yleensä maalaan akryyli- ja öljyväreillä. Siirtyminen hetkittäin vesivärimaalaukseen muistuttaa siitä, kuinka tämä tekniikka on niin armoton. Muutama siveltimen veto voi pilata työn, kun taas akryyli- ja öljyvärimaalauksessa voi maalata päälle, jos joku kohta työssä ei onnistu. Työskentelyn aikana yritän muistuttaa itseäni, että yritä pitää ote kevyenä ja varoa ettei työ mene tukkoon. Jos akvarellimaalausta vertaa kirjallisuuteen, niin akvarellit ovat novelleja ja öljyvärimaalaukset romaaneja.

Tämä Pionit-akvarelli on mukana kansainvälisen akvarellitaiteen yhdistyksen IWS (International Watercolour Society) ensimmäisessä kansainvälisessä akvarellitaiteen näyttelyssä Suomessa. Näyttelyn teemana on Luonto, voima, kauneus (Nature, Power, Beauty). Taidenäyttely järjestetään Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän ja ”Suuren maalaustapahtuman” yhteydessä 9.7–14.7.2019 Helsingin Kaapelitehtaalla Puristamossa ja Valssaamossa. Näyttelyn yhteydessä järjestetään oheisohjelmaa. Lisätietoa ohjelmasta: www.iwsfinland.fi

Niin, ja tätä kirjoittaessani pionit kukkivat juuri nyt todella upeasti.

– Jari Järnström