Mika Vesalahti, Nostalgia, dystopia, öljy kankaalle, 2014. 134 x 175 cm, 2500

Nostalgia, dystopia, öljy kankaalle, 2014. 134 x 175 cm

Kuvataiteilija, Helsinki
www.mikavesalahti.com

Mika Vesalahti Hlokuva

Olen syntynyt Helsingissä 1967, asunut suurimman osan elämästäni Helsingin Alppilassa.

Kiinnostuin kuvataiteesta teini-iässä. Satunnaisemman piirustelun sijaan aloitin jokapäiväisen taiteen harjoittelun 16 – vuotiaana. Koen nyt, että taide yhdisti minut maailmaan ja palautti yhteiskunnan jäseneksi. Olin eristynyt ja ajautunut etäälle perusasioista: ikätovereista, koulusysteemistä, tulevaisuuden suunnittelusta. Koulu jäi kesken: taide ja kulttuuri tarjosivat uuden ja syvemmän näkökulman elämään. Lisäksi taide tarjosi kanavan kapinoida työläiskotitaustaani ja sen lukkoon lyötyjä normeja vastaan.

Vuonna 1986 aloitin avoimella piirustusluokalla Vapaassa Taidekoulussa, jatkaen toisen vuoden maalauksen puolella. Sitten siirryin Kuvataideakatemiaan, josta vapauduin jatko-opintovuoden jälkeen 1993. Olenkin vitsaillut, että edes taidekoulutus ei kyennyt tuhoamaan intohimoani maalaamiseen… Toki on mainittava henkilökohtaiset opettajani Leena Luostarinen ja Juhana Blomstedt, jotka näyttivät oleellisia asioita taiteen tekemisen perusteista: sen vaativuudesta ja rikkaudesta. Keskustelun asema taiteen merkityksenantajana korostui.

Olen kirjoittanut yhtä kauan kuin olen maalannut. Pohdiskeleva ja kriittinen esseemuoto on muodostunut tärkeäksi jäsentäjäksi työskentelyssäni. Se luo tarvittavaa etäisyyttä maalausprosessiin, se auttaa analysoimaan (taide)maailman rakenteita, ymmärtämään historialista taustaa ja ennen kaikkea olemaan kriittinen.
Tämä onkin tarpeen, sillä nykyiset vaatimukset taiteilijan uran rakentamisen suhteen ovat mielivaltaisia. On erottauduttava, mutta tavalla jolla muutkin erottautuvat. On seurattava muodikkaita ilmaisutapoja ja muutenkin oltava mallikelpoinen taidemaailman määrittelemällä tavalla. Taiteellisen ilmaisun ydinasia: vapaus, hautautuu ulkoapäin annettuihin vaatimuksiin.

Olennaista taiteessa on arvojen ja merkitysten määrittely. Lähtökohtani on usein taidehistoriassa, maalaustaiteen monisatavuotisessa ilmaisun perinteessä. Tämän liitän nykyhetken tilanteeseen. Ajan jatkumo on läsnä. Minulle maalaus on itsearvoinen ilmaisukanava, mutta samalla väline tutkia maailmaa, ikkuna maailmaan. Minulle siis pelkkä estetiikka ei ole riittävä syy taiteelle. Siinä on aina poliittinen ulottuvuus. Tekemiseni yhdistyy filosofiseen pohdiskeluun, mutta on mahdotonta sanoa, kumpi tulee ensin. Ajattelu merkitsee tätä kokonaisvaltaista prosessia, jossa kaikki tapahtuu yhdessä.

Kertovuus on maalausteni ydin. Ne linkittyvät maalaussarjoiksi, kuten musiikkiteos koostuu osista. Sitä voisi kutsua myös musiikilliseksi ajatteluksi.

Maalaan akryyli- ja öljyväreillä. Akvarellimaalaus kulkee mukana kevyempänä ilmaisun muotona. Piirrän joka päivä, sillä se pitää ilmaisun avoimena. Pitäytymällä näihin perustekniikoihin haluan syventää ilmaisuani ja kehittää osaamistani.

Olen aina ollut ylpeä siitä, että en harrasta mitään. Se ei kuulu asenteeseeni. Taide on nimenomaan asenne.

 

Teoksia

Jos olet kiinnostunut teoksista, ota yhteyttä: Mika Vesalahti, mika.vesalahti (at) pp.inet.fi

Teokset on rajattu pikkukuviksi, mutta saat ne suuremmiksi ja kokonaisina auki klikkaamalla. Voit siirtyä kuvasta toiseen nuolinäppäimillä.

Kierto II, öljy kankaalle, 2013, 134 x 175 cm

Kierto II, öljy kankaalle, 2013, 134 x 175 cm, 2500 €

Mika Vesalahti, Nostalgia, dystopia, öljy kankaalle, 2014. 134 x 175 cm, 2500

Nostalgia, dystopia, öljy kankaalle, 2014. 134 x 175 cm, 2500 €

Mika Vesalahti, Kierrätystä, akryyli kankaalle, 2013, 100 x 140 cm

Kierrätystä, akryyli kankaalle, 2013, 100 x 140 cm, 2100 €